X
Bestaande klanten loggen hier in:
Wachtwoord vergeten?
Welkom bij boeketcadeau.nl

Bij Boeketcadeau.nl kunt u afrekenen zonder een account aan te maken.

Maakt u vaker gebruik van Boeketcadeau.nl dan kunt u een account aanmaken om bijvoorbeeld te voorkomen dat u telkens opnieuw uw adres-gegevens moet invullen. Gemakkelijk en snel!

Nieuw bij Boeketcadeau.nl?
X
  1. Bezorging in Nederland
    slechts v.a. € 7,95
  2. Versgarantie
    7 dagen
  3. Particulieren veilig betalen
    Gratis factuur voor bedrijven
  4. Geen inlog nodig
    Anoniem versturen
Geplaatst door:
Carolien
Carolien

Waarom iedereen houdt van paddenstoelen

20-09-2017

Wie nu het bos ingaat, kijkt z’n ogen uit. Het paddenstoelenseizoen is dit jaar vroeg van start gegaan: een voordeel van de natte zomer. Hoewel paddenstoelen prachtig zijn om te zien, kunnen ze ook giftig zijn. Van paddenstoelen geniet je daarom maar beter van een afstandje. Doordat paddenstoelen ineens uit de grond lijken te schieten en maar kort groeien, is dit natuurfenomeen ook een tikkeltje mysterieus. Meer over de paddenstoel en zijn aantrekkingskracht lees je in deze blog.

Waarom iedereen houdt van paddenstoelen

Schimmelrijk

Bij de gedachte aan schimmels loopt het water je waarschijnlijk niet direct in de mond. Toch zijn paddenstoelen schimmels en zijn de meeste soorten eetbaar. Wat je boven de grond ziet, is maar een deel van de schimmel. Onder de grond bevindt zich een netwerk van draden, dat nadat de paddenstoel verdwenen is nog aanwezig blijft. Een feit waaraan je maar niet teveel moet denken, als je van een heerlijk paddenstoelengerecht geniet.  

Paddenstoelenseizoen

Schimmels zijn dol op vocht en warmte. Doordat in de herfst meer regen valt dan in de zomer, en de grond nog niet is afgekoeld, is dit een ideaal seizoen voor de paddenstoel. Een paddenstoel groeit uit een zaadje dat op die plek terecht is gekomen. Zo’n zaadje zit in een vlies. Bij voldoende vocht en de juiste temperatuur knapt dit zaadje uit de vlies en vormt dit boven de grond de steel en de hoed van de paddenstoel. Zaadjes blijven onder de hoed verborgen zitten, totdat ze rijp zijn en naar beneden vallen. De wind of vogels verplaatsen de zaadjes, waardoor op die plek ook paddenstoelen ontstaan.

Kabouterverhalen

Denk je aan paddenstoelen, dan denk je aan kabouters. Maar hoe is deze link ontstaan? Theo Meder, onderzoeker van volksverhalen in Nederland, heeft dit onderzocht. Volgens Meder stamt de combinatie van kabouter en paddenstoel uit 1910. Het jaar waarin het prentenboek Onder het zwammenvolkje verscheen. Vóór 1910 woonden kabouters in holen in de grond en waren dit niet zulke lieve wezentjes. ‘Tante Lize’, de schrijfster van het prentenboek, zorgde voor een beter imago van de kabouter. En liet de kabouter bovengronds wonen. 

Waarom iedereen houdt van paddenstoelen

Pad en stoel

Naast kabouters zijn er nog andere creaturen die in verhalen hun naam verbinden aan de paddenstoel. Zo komen we aan de naam ‘paddenstoel’ door het verhaal van de duivel die zich had verkleed als pad. Toen de pad ging wandelen en moe werd, liet hij een ‘stoel’ uit de grond komen om uit te rusten. Een duivels element van de paddenstoel, dat tot op de dag van vandaag nog bij veel mensen voor beroering zorgt. 

Pas op: giftig

Er zijn in Nederland 3500 soorten paddenstoelen. Daarvan zijn er 30 soorten giftig, waarvan zelfs 7 soorten dodelijk. Doordat veel paddenstoelen op elkaar lijken, is het niet aan te raden zelf op zoek te gaan naar eetbare soorten. Zo lijkt de groene knolamaniet sprekend op de champignon. Met één groot verschil: de consumptie van een knolamaniet overleef je niet. De bijnaam van deze soort luidt dan ook: ‘hoed des doods’. Laat paddenstoelen dus maar liever staan en geniet gewoon van dit prachtige natuurfenomeen. Want voor je het weet zijn ze als sneeuw voor de zon verdwenen!

 

P.S. Na een paddenstoelen-ontdekkingstocht zin gekregen om de herfst in huis te halen? Bestel dan nu een van onze herfstboeketten.

Waarom iedereen houdt van paddenstoelen  Herfstboeketten, boeketcadeau.nl


Bloemen bezorgen? Kies BoeketCadeau

  1. Informatie klantenservice
    1. Meest gestelde vragen
    2. Bezorginformatie
    3. Bestelinformatie
    4. Betaalinformatie
    5. Garantie en klachten
  2. Informatie Zakelijk
    1. Informatie zakelijk
    2. Meerdere adressen
    3. Duurzaam
  3. Algemene informatie
    1. Alles over bloemen
    2. Locaties Nederland
    3. Waarom BoeketCadeau.nl ?
    4. Sitemap
    5. Algemene voorwaarden
    6. Privacy
    7. BoeketCadeau winkel
    8. Vacature
  4. Gratis Betaalmethoden