Bloemschikken

BLOEMEN BINDEN

Welkom op mijn site: bloemen-binden.nl. Op deze website zet ik voorbeelden van bloemstukken die ik heb gemaakt. Ik ben ontzettend fanatiek en maak soms wel 5 bloemstukken in de week en probeer steeds nieuwe dingen met de bloemen die ik hier in het dorp koop.
Ik hoop dat ik jullie kan inspireren met deze voorbeelden en mocht je zelf een leuk boeket hebben gemaakt, of zou je een boeket op mijn site willen zien die er nog niet staan? Stuur me dan een mail.

DE KLASSIEKE BIEDERMEIER

De Biedermeier is een ronde bloemrijke bloemschikking, gemaakt in een schaal of een vaas.

Bekijk dit bloemstuk

PARALLELBOEKET HANDGEBONDEN

De Het parallelboeket is een hoog, smal gebonden boeket dat in een smalle cilindervaas prachtig tot zijn recht komt.

Bekijk dit boeket

BLOEMSTUK MET SERINGENHOUT

Dit zomerse bloemstuk kenmerkt zich door zijn robuuste karakter.

Bekijk dit bloemstuk

MINIBOEKET ORANJE

In deze variant is oranje de dominerende kleur, wat een fleurig accent in huis teweeg brengt.

Bekijk dit boeket

TULPEN IN GLAZEN VAAS

Wat zou Nederland zijn zonder de tulp? Hele volksstammen komen in het voorjaar naar Nederland voor onze prachte tulpen.

Bekijk dit boeket

LENTEBOEKET

Dit boeket is dan ook een must voor een ieder die niet alleen wil genieten van de vrolijke kleuren van de Hyacint.

Bekijk dit boeket

MODERN BLOEMSTUK

De vormvariatie van langwerpige bak kan verrassend uitwerken op het resultaat van een bloemstuk.

Bekijk dit bloemstuk

FEESTELIJKE FLES MET BLOEMEN

Een feestelijke fles champagne, opgemaakt met bloemen.

Bekijk deze creatie
De klassieke Biedermeier
Boeket 1
INLEIDING

De Biedermeier is een ronde bloemrijke bloemschikking, gemaakt in een schaal of een vaas. De Biedermeier wordt gemaakt van kortstelige bloemen die samen een compacte halve bol vormen. Het karakter van de afzonderlijke bloem wordt hierdoor gereduceerd tot kleurvlek. De Biedermeier kan gemengd opgemaakt worden. Andere mogelijkheden zijn gegroepeerd, in ringen en in spiralen.

De klassieke Biedermeier word al jaren toegepast in de bloemsierkunst. In deze les worden de bloemen rond opgestoken in water op steekschuim (ook bekend als oasis). Leer aan de hand van de navolgende afbeeldingen en tekst hoe u een klassieke Biedermeier kunt maken.

Parallelboeket handgebonden
Boeket 2
INLEIDING

De Het parallelboeket is een hoog, smal gebonden boeket dat in een smalle cilindervaas prachtig tot zijn recht komt. De stelen worden bij het parallelboeket naast elkaar gebonden, wat het boeket een compact uiterlijk geeft. Door eerst de positie van de bloemen te bepalen, wordt bepaald tot hoe hoog het opschonen van het blad dient te gebeuren.

In deze les wordt het parallelboeket gemaakt van kronkelige takken waarin lelies, Calla’s en witte Ornithogalum gestoken worden.  We maken 3 bloemdelen; onder ieder bloemdeel wordt een Aspidistra blad gebonden. Maak aan de hand van de navolgende afbeeldingen en tekst dit boeket met ons.

Bloemstuk met seringenhout
Boeket 3
INLEIDING

Dit zomerse bloemstuk kenmerkt zich door zijn robuuste karakter. Door het gebruik van seringenhout wordt bewust een grofheid gecreëerd die het beste tot zijn recht komt op een plek waar het stuk ‘’ruimte’’ krijgt. En waar een enkele zonnebloem in een bloemstuk al een vrolijk accent geeft, zorgen meerdere zonnebloemen door hun kleurpalet van geel naar diepgoud voor een extra zomers effect.

In deze les een modern bloemstuk met verrassende accenten. Vrolijk aan de slag nu met de navolgende aanwijzingen.

Modern bloemstuk in een langwerpige bak
Boeket 3
INLEIDING

De vormvariatie van langwerpige bak kan verrassend uitwerken op het resultaat van een bloemstuk. Dit moderne bloemstuk is een feestelijk cadeau voor een verjaardag, of bijvoorbeeld bij de opening van een nieuwe zaak.

Omdat de hoeveelheid materaal in dit bloemstuk beperkt is, luistert de compositie vrij nauw. Het precies plaatsen, wikkelen en afwerken van dit bloemstuk vereist wat aandacht, maar dan heeft u ook een pronkstuk in huis!

Miniboeket in glazen vaasje(s)
Boeket 5
INLEIDING

Vandaag maken we een miniboeket in een glazen vaasje. Omdat er voor zo’n miniboeket weinig materiaal benodigd is, kunt u ook meerdere miniboeketjes maken. Deze zet u dan verspreid door het huis. Maar u kunt natuurlijk ook verschillende boeketjes in vrolijke kleurvarianten maken, en deze bij elkaar op een plateau zetten.

De gekozen materialen van het voorbeeldboeket zijn op kleur gekozen. In deze variant is oranje de dominerende kleur, wat een fleurig accent in huis teweeg brengt. Wat dacht u ervan om deze sfeermakers op tafel te zetten bij een feestelijk (paas)diner?

Handmatig geschikt voorjaarsboeket
Boeket 6
INLEIDING

Vandaag maken we een voorjaarsboeket dat handmatig geschikt wordt. We kiezen voor deze techniek, omdat de verwerkte Hyacinten erg dikke stelen hebben, en dus moeilijk gebonden kunnen worden. Als u dat toch probeert, heeft u grote kans dat de stelen breken.

De verwerkte Hyacinten zijn natuurlijk voorjaarsbodes bij uitstek. Dit boeket is dan ook een must voor een ieder die niet alleen wil genieten van de vrolijke kleuren van de Hyacint, maar ook van de heerlijke geuren die deze bloem binnen brengt.

Tulpen in een glazen vaas
Boeket 7
INLEIDING

Wat zou Nederland zijn zonder de tulp? Hele volksstammen komen in het voorjaar naar Nederland met de camera in de aanslag om toch vooral maar dit edele gewas te kunnen vereeuwigen. Ook menig Nederlandse huiskamer wordt in deze periode (met name van januari tot april) door de tulp opgevrolijkt.

Het kan wel eens gebeuren dat de tulp vrij snel uit zijn kracht groeit en gaat hangen. Een speldenprik 1cm onder de bloem zorgt ervoor dat het ‘hangen’ niet zo snel plaats vindt. En gebeurt het dan toch, dan wil een stukje inkorten en een nacht stevig inwikkelen in een krant ook wel helpen om weer rechte tulpen te krijgen.

In deze les zetten we de tulpen in een rechte of taps toelopende vaas. Dit zorgt ervoor dat de tulpen overeind worden gehouden door elkaar en de wanden van de vaas, waardoor ze niet de kans krijgen om te gaan hangen.

Een feestelijke fles Champagne, opgemaakt met bloemen
Boeket 8
INLEIDING

Deze keer maak ik een stukje met daarin wat bubbels verwerkt; een leuk geschenk  voor bijvoorbeeld de opening van een zaak of een jubileum. Champagne is bij uitstek geschikt als er iets gevierd moet worden. Gevat in een mooi bloemarrangement, is deze fles het summum van feestelijkheid! Dit stukje heeft ook een kleine knutselcomponent door het steekschuimbedje dat zelf gefabriceerd dient te worden.

Lavendel met glazen coupe
Boeket 9
INLEIDING

In een zucht gemaakt! Ook voor u snel en simpel te maken en ook lekker goedkoop. De creatie van vandaag is heel leuk voor mensen die thuis geen planten of bloemen willen neerzetten. Zelf zet ik deze stukjes vaak op de w.c, in de badkamer of in de slaapkamer.

TECHNIEK

We binden allereerst de gedroogde lavendel om de voet van de glazen coupe. De bos moet flink dik zijn! Draai het bindtouw er goed omheen; wel een keer of twintig! Daarna leggen we er een knoop in en de basis is klaar. De glazen coupe zelf kunt u vullen met allerlei materialen. In het voorbeeld ziet u een voorbeeld met een Hortensia bloem en een voorbeeld met lampion bloemen.

Najaars- cq kerstarrangement gemaakt van gedroogd materiaal
Boeket 10
INLEIDING

Wat verstaan we onder gedroogd materiaal? Dat is materiaal dat geen water nodig heeft. Dit materiaal blijft gedurende lange tijd goed, maar het is wel zo dat sommige materialen wat fletser worden als ze aan de zon bloot gesteld worden. Een arrangement zoals we dat vandaag hebben gemaakt, is heel goed geschikt voor op tafel in huis. Maar ook zeer goed geschikt voor in het restaurant, op kantoor, in de kantine etc. De vorm van het hout is bijzonder grillig. Het zijn de wortels van een plant of struik die door een speciaale droogmachine zijn gegaan, waardoor dit effekt onstaat. U kunt het hout zo op tafel plaatsen of op een schaal als u krassen op uw tafel wilt voorkomen.

TECHNIEK

Eerst vullen we de schaal met gedroogde materialen. Dan het stul hout er op daartussen steekt men de kerst/ herfstmateriaalen. Lampioene worden geregen aan het buigzame tyfa blad.

d
Handgebonden boeket met verse bloemen
Boeket 11
INLEIDING

Vandaag maak ik een zogenaamde korenschoof gebonden boeket. Zo’n handgebonden boeket is best wel een hoop werk, maar het is gelukkig leuk werk. Overigens, ik kom wel eens mensen tegen die denken dat je bloemen overal kunt bewaren voordat je gaat schikken, maar dat is natuurlijk niet zo. Zorg ervoor dat je de gekochte materialen ontbladerd en in schoon water zet tot je ze gaat gebruiken. Niet naast de verwarming, niet in de zon en niet op de tocht. Als u deze punten in acht neemt heeft u langer plezier van uw boeket bloemen.

TECHNIEK

Ik schreef het al, korenschoof-binden in de hand is niet eenvoudig. De lengte van het boeket bepaalt u aan het begin wanneer u met het blad begint. In dit voorbeeld houden we ongeveer 2/3 van het boeket boven en 1/3 onder de hand. Nadat u de diverse bladmaterialen tegen elkaar heeft gebonden, houdt u deze vast in uw best werkende hand. Iedere keer dat u er een tak bij plaatst, doet u dit schuin! Als u een mooi bosje blad in uw hand heeft gaat u vulbloemen toevoegen, de Solidago bijvoorbeeld. Plaats deze in een drie hoek en let wel: schuin blijven neerleggen in de hand! Vervolgens de bolchrysanten, ook weer in een drie hoek. Voeg Celosia, en Carthamus toe; nu ziet u al de ronde vorm van het boeket zich aftekenen. U kunt als u klaar bent met binden de stelen recht af knippen op de door u gewenste hoogte. Plaats het boeket in een mooi SCHONE vaas en geniet van het resultaat.

Najaarskrans met gedroogde hortensia
Boeket 12
INLEIDING

Een gevlochten krans van wilgenhout is te koop bij het betere tuincentrum en vaak ook bij de bloemist. Deze krans is een prima basis voor heel veel verschillende toepassingen. Een opgemaakte krans kan opgehangen worden aan de muur of aan de deur, maar het is ook leuk om een krans op een grote tafel neer te leggen, binnen of buiten. Er zijn vele variaties mogelijk buiten de materialen die wij in dit voorbeeld gebruiken.

TECHNIEK

In eerste instantie vlechten we het Tyfa rietblad door de takken. Als alternatief materiaal kunt u denken aan koperdraad of gekleurd touw. Vervolgens worden de Hortensia bloemen tussen de wilgetakken geklemd en/of geplakt. De lampion bloemen worden, net zoals de Hypericum, op de takken geplakt. Zorg ervoor dat u de materialen optimaal verdeelt, dan vormt de krans een mooi, rustig geheel!